Decernarea titlului Doctor Honoris Causa d-lui Prof. univ. dr. Lucian CROITORU

In data de 29 mai 2014 Universitatea „Ovidius” din Constanţa va acorda  titlul Doctor Honoris Causa domnu lui Lucian Croitoru, Consilier al Guvernatorului Băncii Naţionale a României, economist de prestigiu internaţional, profesor şi cercetător în domeniul economie, expert în proiectarea şi implementarea polticilor monetare şi fiscale.

 

 

Ceremonia va avea loc la Facultatea de Ştiinţe Economice, Aleea Universităţii nr. 1, Campus, sala Senatului (etaj 1) în data de 29 mai 2014 la ora 12.00.

 

Domnul Lucian Croitoru este Consilier al Guvernatorului Băncii Naţionale a României, profesor de Macroeconomie Internaţională în cadrul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale, Academia de Studii Economice Bucureşti şi membru al şcolii doctorale a Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

 

Domnul Lucian Croitoru este un profesionist şi un cercetător de prestidiu internaţional în domeniului economiei. Aria sa de expertiză este proiectarea şi implementarea politicilor monetare şi fiscale, dar şi politicile de restructurare a întreprinderilor.

 

Fiind un autor de studii valoroase publicate în ţără şi străinătate, cărţile şi articolele domnului Croitoru se individualizează foarte bine în peisajul literaturii economice. În cartea „În apărarea pieţelor”, publicată în 2012, Lucian Croitoru pledează pentru îmbunătăţirea capitalismului românesc, nu prin îngrădirea libertăţii pieţelor, aşa cum sunt mulţi tentaţi să propună, ci prin îmbunătăţirea regulilor, care ar trebui să fie clare, coerente între ele şi nepărtinitoare. Guvernatorul Isărescu spune despre această carte că este „[O] carte matură, alertă, scrisă cu pasiune, claritate şi competenţă„. O carte în care – şi citez din nou – „[S]unt invocate principii şi oferite soluţii solide la provocările actuale”. Despre aceeaşi carte, Jeroen Kremers, fost director executive al Consiliului Director al FMI spune că oferă „elemente cheie despre cum pieţele funcţionale pot readuce creşterea economică sustenabilă şi, astfel, ieşirea din criza curentă.„ Profesorul Virgil Stoenescu spune în prefaţa la cartea „În apărarea pieţelor” că lucrarea lui Lucian Croitoru îi „dă speranţa că, poate, în jurul Şcolii de la Chicago să aibă loc o a cincea situaţie clasică, în sensul lui J. A. Schumpeter”.

 

Activitatea publicistică a fost apreciată permanent de speciliştii din domeniu, domnul Lucian Croitoru fiind premiat încă din anul 1995 pentru activitate publicistică relevantă pentru aria guvernanţei, acordându-i-se Premiul PS Aurelian al Academiei Române pentru cea mai bună carte de economie (cartea Macrostabilizare şi tranziţie, publicată în 1993).

 

Cariera de succes a domnului Lucian Croitoru a fost aceea a unui cercetător, publicist, profesor, manager şi tehnocrat. Între septembrie 2003 şi iulie 2007, a fost reprezentatul României la FMI, ocupând poziţia de Consilier Principal al Directorului Executiv pentru Armenia, Bosnia Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Georgia, Israel, Olanda, Macedonia, Moldova, România şi Ucraina.

 

Domnul profesor doctor Lucian Croitoru a condus sau a făcut parte din consiliile de conducere ale mai multor instituţii fiind în prezent Preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului Român de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) şi membru al Consiliului de Administraţie al Transfond S.A. Până nu demult a fost membru în Consiliul de Administraţie al Institutului European din România, Membru al Consiliului de Supraveghere al IFN Good.bee Credit, care este membru al Fundaţiei Erste, deţinătoarea Erste Bank.

 

Domnul Lucian Croitoru şi-a dovedit calităţile manageriale performând în coordonarea unui mare de proiecte de cercetare sau în calitatea sa de cercetător ştiinţific la Institutul de Economie a Industriei, de preşedinte al fundaţiei Centrul Român de Politici Economice, sau de coordonator al unor proiecte de cercetare internaţionale sau naţionale.

 

Domnul profesor doctor Lucian Croitoru este un economist prestigios care s-a dedicat din punct de vedere profesional politicilor economice şi monetare. Este, de asemenea, un om cu o puternică experienţă practică şi activitate publicistică şi ştiinţifică. Pentru serviciile aduse României, a fost decorat cu Ordinul Steaua României în grad de Comandor în anul 2000 şi în grad de Mare Ofiţer în anul 2010,în semn de „înaltă apreciere pentru rezultatele excepţionale obţinute în elaborarea şi implementarea cu succes a politicilor monetar-bancare, care au asigurat stabilitatea financiară a României” (sursa: Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr.54/25.I.2010, p.2).