Protocol de colaborare între Facultățile de Științe Economice de la „Ovidius” și Odessa National Maritime University

 

     La Universitatea „Ovidius“ din Constanța, s-au derulat lucrările Programului – Şcoala de vară „Dezvoltarea Sistemului de transport Multimodal şi Protecţia Mediului pentru ţările CEI pentru Legislaţia Dunării“ 2012 (spectrul de cooperare: Infrastructură şi Transport). Parteneri sunt Universitatea Naţională Maritimă Odessa – UNMO (Odessa, Ucraina), ca universitate aplicantă, Universitatea Tehnică Moldova (Chişinău, Moldova) şi Universitatea de Stat Cahul „Bogdan Petriceicu Haşdeu“ (Cahul, Moldova).
     Şcoala de vară a inclus trei cursuri post-universitare de o săptămână în limba engleză pentru participanţii ucraineni, români şi moldoveni, absolvenţi şi masteranzi la specializări din domeniul inginerie şi/sau economie, precum și doctoranzi în economie. Principalul scop al şcolii de vară este acela de a studia problemele comune ale României, Ucrainei şi Moldovei cu privire la legislaţia infrastructurii de transport pe Dunăre, protecţia mediului şi găsirea unor soluţii pentru rezolvarea lor.
     Transportul maritim şi fluvial român joacă un rol important în traficul cargo-urilor în partea de Sud-Est a Europei (Coridoarele PANEUROPENE de transport 4, 7 şi 9 traversează teritoriul României). În prezent, specialiştii din ţara noastră au o experienţă bogată în ceea ce priveşte transportul multimodal.
     În momentul de faţă, Moldova deţine o mică parte din ţărmul Dunării, care stabileşte conexiunea între teritoriu şi Marea Neagră şi are nevoie de absolvenţi în domeniul transportului maritim.
      UNMO este principala universitate din Ucraina, care pregăteşte specialişti în domeniul transportului maritim, inclusiv organizarea şi managementul companiilor de transport şi logistică.   Luând în calcul interacţiunea viitoare dintre sistemul de transport ucrainean şi cel al ţărilor Uniunii Europene, economia Ucrainei are nevoie de personal specializat pentru operaţiunile de transport multimodal. Din acest motiv, participarea instituţiilor de învăţământ superior este de dorit şi necesară la programul comun.
UNMO a trimis în România, la Constanţa, 4 profesori, iar Moldova (Chişinău), un profesor. În schimb, Universitatea „Ovidius“ va trimite 2 profesori în Ucraina (prof.dr. Elena CONDREA și prof.dr. Anca Cristina STANCIU), la sfârșitul lunii octombrie, iar Universitatea de Stat Cahul va trimite studenţi la Universitatea Tehnică Moldova. Fiecare dintre universităţile participante va trimite 15-20 de absolvenţi sau masteranzi pregătiţi să studieze cursul propus.