DOCTOR HONORIS CAUSA VIOREL LEFTER

 

     Sala Senatului Universitatii Ovidius Constanta (UOC) a gazduit ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Viorel Lefter, prorector al Academiei de Studii Economice din Bucuresti si vechi colaborator al institutiei de invatamant constantene. Potrivit rectorului universitatii, prof. Victor Ciupina, senatul institutiei a decis, in unanimitate, acordarea titlului academic profesorului Lefter, ca o recunostere a contributiei sale la dezvoltarea mediului universitar romanesc in general si al celui constantean in particular.

     Prof. Danut Epure, decanul Facultatii de Stiinte Economice din cadrul UOC, a vorbit, in discursul sau, despre faptul ca este o onoare deosebita pentru intreaga comunitate academica de a-l primi in randurile sale pe unul dintre cei mai mari specialisti in economie din tara. Prof Epure a dat citire, apoi, Laudatio, expunerea care explica motivele ce au stat la baza decernarii acestui important titlu academic. CV-ul prof. Lefter este unul extrem de bogat: este licentiat al ASE Bucuresti, in anul 1972, din 1980 este doctor in economie, absolvent al Institutului Superior de Administratie Financiara, din Paris, al Academiei de Export din Baden Wurttemberg, Germania, Expert in cadrul Comisiei de Stiinte Economice de pe langa Consiliul National de    Evaluare si Acreditare Academica din Romania, expert in cadrul Consiliului Stiintific al AUPELF – UREF, membru al Consiliului de Administratie al Institutului Francez de Management si Administratie (I.F.A.G.) – Sofia, Bulgaria, expert contabil in cadrul Corpului Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati, director al Programului MASTER – „Finante si Control de Gestiune” organizat cu Universitatea Orleans, Franta. Prof. Lefter este autor a numeroase manuale de profil dupa care au studiat zeci de generatii de studenti in economie, precum si a multor articole in reviste de specialitate din tara si din strainatate. De asemenea, prof. Letfer este membru in cadrul Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, iar din 2002, cavaler al ordinului academic francez Palm Academique.

     Noul Doctor Honoris Causa al UOC, prof. Viorel Lefter a vorbit, in discursul sau, despre onoarea deosebita pe care i-a facut-o universitatea constanteana de a-i acorda acest important titlu academic si despre faptul ca se simte obligat sa-si continue munca de cercetare pentru a gasi solutiile teoretice pentru ca economia romaneasca sa-si gaseasca, in sfarsit, drumul cel bun.